......~~~~~~~~~~~~~~~~~

Οι ’Ελληνες… δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο σήμερα πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας.

Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο σήμερα πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας.
Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας....Γιατί εκτός από υποχρεώσεις έχει και δικαιώματα

~~

~~
..............................................................................Ματιές στις ειδήσεις από τον κόσμο.....

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές- Independent


Ένα παλιό άρθρο της Independent.Όποιος ενδιαφέρεται να φωτίσει από άλλη σκοπιά αυτό που συμβαίνει στη Μεσογείο και τη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ξεκινήσει από δω.Παρακολουθώ από το 2009 την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και βρίσκω πως είναι ικανή να ερμηνεύσει πολλά [από την καθαίρεση του Στρος Καν από την κορυφή του ΔΝΤ μέχρι τη σημερινή εμπόλεμη κατάσταστη στη Συρία].
Το άρθρο από μόνο του δεν είναι αρκετό,χρειάζεται μεγάλη αναζήτηση στα γεγονότα πριν και κυρίως μετά το 2009.Όπως και να χει,φαίνεται πως θα καθυστερήσει για αρκετά χρόνια ακόμα το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου..

Μια νέα σελίδα ξεκινάει στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές σχέσεις. Οι χώρες του αραβικού κόλπου, η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία έχουν βάλει μπρος για ένα καινούριο νόμισμα το οποίο θα αντικαταστήσει το δολάριο στις συναλλαγές πετρελαίου. Πρόκειται όπως γράφει ο διάσημος ανταποκριτής της βρετανικής Independent Ρόμπερτ Φισκ για την πιο σημαντική χρηματοοικονομική αλλαγή στην πρόσφατη ιστορία της Μέσης Ανατολής. Οι χώρες του αραβικού κόλπου σχεδιάζουν, μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία να διακόψουν τις συναλλαγές σε δολάρια όσον αφορά το πετρέλαιο. Αντί του δολαρίου θα χρησιμοποιούν διάφορα άλλα νομίσματα όπως το γιαπωνέζικο γιέν, το κινέζικο γουάν, το ευρώ, το χρυσό και μια νέα κοινή νομισματική μονάδα. Πρόκειται για μια νέα κοινή νομισματική μονάδα που θα χρησιμοποιείται από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Άμπου Ντάμπι, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Εδώ και καιρό υπουργοί των οικονομικών μαζί με τραπεζίτες από τις κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Βραζιλία συναντιούνται προκειμένου να βρούνε έναν τρόπο, ώστε το πετρέλαιο πλέον να μην τιμολογείται σε δολάρια. Τα σχέδια αυτά τα επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα πηγές από τις χώρες του Κόλπου αλλά και Κινέζοι τραπεζίτες από το Χονγκ Κόνγκ. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις μπορεί και να δικαιολογούν την άνοδο του χρυσού. Επίσης, μπορεί να είναι προάγγελος κοσμογονικών αλλαγών: την μετάβαση από την απόλυτη κυριαρχία του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές σε εννέα χρόνια από σήμερα.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι γνώριζαν για τις συναντήσεις, σίγουρα θα "πολεμήσουν" την διεθνή αυτή σκευωρία όπως την ονομάζει το δημοσίευμα. Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο των συναντήσεων αυτών, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για την Μέση Ανατολή Σουν Μπιγκάν προειδοποίησε για τον κίνδυνο να βαθύνουν οι διαφορές μεταξύ Κίνας και Αμερικής για την επικράτηση για το πετρέλαιο στην Μέση Ανατολή. «Διμερής καυγάδες και κόντρες είναι αναπόφευκτες» δήλωσε στο Asia and Africa Review. “Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ για ενδεχόμενη επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας».

Κάτι το οποίο ακούγεται σαν τύμπανα πολέμου-για άλλη μια φορά η περιοχή θα γίνει πεδίο μάχης με απώτερο σκοπό τη διεθνή κυριαρχία. Η Κίνα χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από την Αμερική αφού δεν έχει δικά της αποθέματα. Σύμφωνα με Κινέζους τραπεζίτες η μεταβατική νομισματική μονάδα έναντι του δολαρίου μπορεί να είναι και ο χρυσός. Κίνηση που θα έφερνε τα τεράστια αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Άμπου Ντάμπι και του Κατάρ στο προσκήνιο. Οι τέσσερις αυτές χώρες συνολικά έχουν 2,1 τρις δολάρια σε αποθέματα χρυσού...

Ήδη η πτώση της αμερικανικής οικονομικής δύναμης στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Διεθνούς Τράπεζας τον Ρόμπερτ Ζόλικ. «μια από τις κληρονομιές της οικονομικής κρίσης είναι η παραδοχή ότι οι οικονομικές σχέσεις πλέον έχουν αλλάξει» δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της εβδομάδας.

Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα όμως, οι λόγοι για τους οποίους ξεκίνησαν οι παραπάνω συζητήσεις που συμπεριλαμβάνουν και τις χώρες του Κόλπου είναι αφενός η θεαματική χρηματοπιστωτική δύναμη της Κίνας αφετέρου ο θυμός που διακατέχει τόσο της πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όσο και τις καταναλώτριες χώρες προς την Αμερική η οποία επενέβαινε για πολλά χρόνια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Βραζιλία και η Ινδία έχουν επίσης δηλώσει ότι θέλουν να συμμετάσχουν στις πληρωμές σε νόμισμα εκτός του δολαρίου. Η Κίνα έχει τους περισσότερους λόγους να πανηγυρίζει. Συγκεκριμένα: η Κίνα εισάγει 60% των αναγκών της σε πετρελαίο κυρίως από τις χώρες του Κόλπου και τη Ρωσία. Οι Κινέζοι είχαν ειδικές εκπτώσεις από το Ιράκ για την παραγωγή πετρελαίου στη χώρα αυτή-τις οποίες είχαν μπλοκάρει μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ-και από το 2008 έχουν υπογράψει συμφωνία με το Ιράν, ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αναπτύξουν υποδομές διύλισης και αποθέματα φυσικού αερίου. Τέλος η Κίνα έχει υπογράψει συμβόλαια πετρελαίου με το Σουδάν και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη.

Επίσης, οι κινέζικες εξαγωγές αντιστοιχούν στο 10% των εισαγωγών της κάθε χώρας της Μέσης Ανατολής. Τα προϊόντα που εξάγει η χώρα είναι πάρα πολλά από αυτοκίνητα, φαγητό, οπλικά συστήματα, ρούχα ακόμα και κούκλες. Ενδεικτικό της αυξανόμενης χρηματοοικονομικής δύναμης της Κίνας είναι η χτεσινή κίνηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ. Ο Γάλλος τραπεζίτης παρακάλεσε την Κίνα να ανατιμήσει το γουάν έναντι του δολαρίου που καταβαραθρονώταν, οπότε και να χαλαρώσει η εξάρτηση της Κίνας από την Αμερικανική νομισματική πολιτική, να αναδιαμορφωθεί η διεθνής οικονομία και να δώσει ώθηση στο ευρώ.

Οι Κινέζοι, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι πεπεισμένοι ότι οι Αμερικάνοι έπεισαν τους Βρετανούς να μην γίνουν μέλη της ΟΝΕ προκειμένου να καθυστερήσουν την κατάρρευση του δολλάριου. Όμως οι Κινέζοι τραπεζίτες δηλώνουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε στάδιο όπου δεν υπάρχει πλέον γυρισμός. «Οι Ρώσοι θα φέρουν τελικά και το ρούβλι στο…καλάθι των νομισμάτων» δήλωσε τραπεζίτης του Χονγκ Κόνγκ στον Φισκ. «Οι Βρετανοί βρίσκονται στη μέση και θα πρέπει να εισέλθουν στη ζώνη του ευρώ. Δεν θα έχουν άλλη επιλογή αφού δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν δολάρια στις συναλλαγές τους.»

Κινέζικες χρηματοοικονομικές πηγές πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι απορροφημένος με την Αμερικανική οικονομία ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί στις συνέπειες που μπορεί να έχει η παραπάνω κίνηση σε εννέα χρόνια από τώρα. Η τωρινή καταλυτική ημερομηνία είναι το 2018.
Η Αμερική φαίνεται να το συζήτησε λίγο το θέμα στη συνάντηση των G20 στο Πίτσμπουρκ. Ο πρόεδρος της Κινεζικής κεντρικής τράπεζας καθώς και άλλοι αξιωματούχοι εδώ και χρόνια παραπονιούνται για το δολάριο. Το πρόβλημά τους είναι ότι μεγάλο μέρος του εθνικού τους πλούτου είναι δεμένο σε κεφάλαια δολαρίων.

«Η Αμερική και η Βρετανία θα πρέπει να ανησυχούν πολύ. Οι αρνήσεις που θα ακολουθήσουν αυτή την κίνηση θα είναι ενδεικτικές!» δηλώνει Κινέζος τραπεζίτης.
Το Ιράν στο τέλος του προηγούμενου μήνα ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα ξένων αποθεματικών νομισμάτων θα γίνονται σε ευρώ και όχι δολάρια. Πολλοί βέβαια θυμούνται τι έγινε στην τελευταία χώρα που το έκανε αυτό. Οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα τους στις 19 Μαρτίου 2003.


Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://www.independent.co.uk/news/business/news/the-demise-of-the-dollar-1798175.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου