......~~~~~~~~~~~~~~~~~

Οι ’Ελληνες… δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο σήμερα πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας.

Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο σήμερα πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας.
Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας....Γιατί εκτός από υποχρεώσεις έχει και δικαιώματα

~~

~~
..............................................................................Ματιές στις ειδήσεις από τον κόσμο.....

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Λουξεμβούργο:Μυστική συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ 


Σείεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την αποκάλυψη από διαρροή εγγράφων ότι το Λουξεμβούργο αποτελεί φορολογικό παράδεισο με έντονο το "άρωμα" Ελλάδας.

Σεισμό στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου. Η έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία συμμετέχουν και "Τα Νέα", φέρνει στο φως σε όλες τις διαστάσεις τη μαύρη τρύπα των φορολογικών εσόδων που χάσκει επί δεκαετίες ανεξέλεγκτη στην καρδιά της Ευρώπης.
Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι οι μυστικές συμφωνίες που συνάπτει το Μεγάλο Δουκάτο με διεθνείς επιχειρήσεις οδηγούν σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Σε δεινή θέση βρίσκεται ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κατηγορείται ότι ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπέθαλπε επί δύο δεκαετίες αυτό το γκρίζο καθεστώς.
Τον τόνο των αντιδράσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε με νόημα ότι το Λουξεμβούργο έχει πολλά να κάνει για να εναρμονιστεί με τα διεθνή φορολογικά πρότυπα. Και ενώ η κυβέρνηση του Δουκάτου διαβεβαιώνει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η νέα επίτροπος Ανταγωνισμού Μάργκρετ Βεστάγκερ επεσήμανε ότι τα στοιχεία για τις συμφωνίες που διέρρευσαν θα εξεταστούν.

Έρευνα έξι μηνών

Στην παγκόσμια έρευνα που διήρκεσε έξι μήνες έλαβαν μέρος, εκτός από Τα Νέα, οι εφημερίδες Guardian (Βρετανία), Süddeutsche Zeitung (Γερμανία), Le Monde (Γαλλία), Ρolitiken (Δανία), Folha de Sao Paulo (Βραζιλία), Asahi Shimbun (Ιαπωνία), οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί CBC στον Καναδά και NDR στη Γερμανία και πολλοί ακόμα ειδησεογραφικοί οργανισμοί.
Συνολικά συμμετείχαν 80 δημοσιογράφοι από 26 χώρες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Ελληνίδας, η οποία πήρε δάνειο από τράπεζα της Ελλάδας και δεν γνώριζε μέχρι πριν από λίγο καιρό ότι χρωστά σε ξένο fund. Πρόκειται για την αυστριακών συμφερόντων Zeus, η οποία εξαγόρασε «κόκκινα δάνεια» ελληνικών νοικοκυριών αξίας 700 εκατ. ευρώ έναντι 32 εκατομμυρίων.
Κατά την αποστολή των "Νέων στο Λουξεμβούργο, εντοπίστηκε η έδρα της Zeus, καθώς και η ταχυδρομική θυρίδα της, την οποία μοιραζόταν με άλλες 100 εταιρείες.
Ακόμα και με διαγραφή του 90% του χρέους (όπως προτάθηκε στην συγκεκριμένη δανειολήπτρια), εταιρείες σαν την συγκεκριμένη αποκομίζουν τεράστια κέρδη.
______________
ΠΗΓΗ:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου