......~~~~~~~~~~~~~~~~~

Οι ’Ελληνες… δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο σήμερα πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας.

Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο σήμερα πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας.
Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας....Γιατί εκτός από υποχρεώσεις έχει και δικαιώματα

~~

~~
..............................................................................Ματιές στις ειδήσεις από τον κόσμο.....

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Στο όριο της φτώχειας το 34,6% των Ελλήνων

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΤΟ ΙΟΒΕ, ΟΜΩΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ...

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Επιστροφή στην ανάπτυξη και παραμονή στη φτώχεια διαπιστώνει η έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, στην οποία εκτιμά ότι το 2014 θα σημειωθεί ρυθμός ανάπτυξης 0,7%, αλλά η ανεργία θα βρεθεί στο 26,7%.

Ωστόσο, αν και στην έκθεση του ΙΟΒΕ επιχειρείται να αναδειχθεί η αισιόδοξη πλευρά της ελληνικής οικονομίας, η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ελληνες εξαιτίας της μνημονιακής λαίλαπας αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στην έκθεση.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στο όριο της φτώχειας, καθώς το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν πέρυσι στο όριο της φτώχειας (εισόδημα μικρότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος) ανήλθε σε 34,6%, ή σε 3.795.100 άτομα.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό βαίνει συνεχώς αυξανόμενο από το 2010 και το πρώτο Μνημόνιο (27,6% το 2010, 27,7% το 2011, 31% το 2012 και 34,6% το 2013).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία (49,3%), η Ρουμανία (41,7%) και η Λετονία (36,2%). Σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα βρίσκονται οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο. Στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 30% των πολιτών στην Ιρλανδία, το 28,2% στην Ισπανία, το 27,1% στην Κύπρο και το 25,3% στην Πορτογαλία.
Παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση, το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης είναι πλέον πίσω μας και η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών θα ανέλθει οριακά, κατά 1% το τρέχον έτος, ενώ η μείωση της δημόσιας κατανάλωσης θα είναι χαμηλότερη από ό,τι το 2013, της τάξης του 2%. Αντίστοιχα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι εξαιτίας πρωτίστως τής έντονα ανοδικής δυναμικής των εξαγωγών υπηρεσιών, το σύνολό τους θα αυξηθεί περισσότερο από πέρυσι κατά περίπου 4%-4,5%.
Παράλληλα, το ΙΟΒΕ τονίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέπουν την αποφασιστική μεταφορά παραγωγικών πόρων στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και θα διατηρήσουν και στο μέλλον τούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

ΔΝΤ: Κάναμε λάθος και στις μειώσεις μισθών

Σε ακόμα μία παραδοχή λάθους προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς ωστόσο να προτείνει τρόπους για τη διόρθωσή του. Σύμφωνα με μελέτη αναλυτών του Ταμείου, ο στόχος αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας δεν επετεύχθη με τις περικοπές μισθών, που επέβαλε η τρόικα και εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η μελέτη αναφέρει ότι η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έριξε τις τιμές, ωστόσο αυτό προήλθε από τις σημαντικές περικοπές μισθών αλλά και της μεγάλης πτώσης της παραγωγής, όπως αναφέρει μελέτη με τίτλο «Η προσαρμογή στις ελλειμματικές χώρες της Ευρωζώνης: Πρόοδος, Προκλήσεις και Πολιτικές».
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, η μείωση στο κόστος εργασίας δεν μεταφράστηκε σε μείωση των τιμών στις εξαγωγές, αλλά αντιθέτως σε αύξηση των περιθωρίων κερδοφορίας για τους εξαγωγείς. «Η ουσιαστική προσαρμογή στο κόστος εργασίας δεν ακολουθήθηκε συστηματικά από βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις τιμές των εξαγωγών», συμπληρώνοντας ότι «στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και στην Ισπανία καταγράφηκε αύξηση στα μέσα περιθώρια κερδοφορίας για τους εξαγωγείς από την κρίση».
«Ενας καλός δείκτης για την ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές είναι η τιμή των εξαγόμενων προϊόντων συγκριτικά με την τιμή των προϊόντων που παράγονται στις εν λόγω αγορές. Αυτός ο δείκτης βελτιώθηκε στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, αλλά υποχώρησε στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία» σημειώνει η έκθεση.
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι στρατηγικές εσωτερικής υποτίμησης που ακολούθησαν οι ελλειμματικές χώρες βασίστηκαν κυρίως: α) στην προσαρμογή των τιμών μέσω του περιορισμού της εσωτερικής ζήτησης και της απώλειας θέσεων εργασίας και β) σε διαρθρωτικές αλλαγές για την αύξηση της παραγωγικότητας με την ανακατανομή πόρων από μη εμπορεύσιμους σε εμπορεύσιμους τομείς.
Οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν την όποια αύξηση των εξαγωγών «κυρίως στην ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης» και αναφέρουν ότι ενώ υπήρξε ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών σε Ιρλανδία και Ισπανία, «η ανάπτυξη των εξαγωγών ήταν μέτρια -και αναμένεται να παραμείνει έτσι- κυρίως στην Ελλάδα, αλλά επίσης στην Ιταλία και στην Πορτογαλία».

Goldman Sachs: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο

Δεν χρειάζεται νέο δάνειο η Ελλάδα, εκτιμά σε έκθεσή της η Goldman Sachs, χαρακτηρίζοντας «άστοχη» μια τέτοια κίνηση, καθώς οι πολιτικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ψήφιση νέων μέτρων από την ελληνική Βουλή.
Στην έκθεσή τους οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020 είναι μικρές και προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη πόροι από το πρώτο πακέτο διάσωσης, οι οποίοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μπορούν να καλύψουν ένα μέρος του χρηματοδοτικού κενού.
Στην έκθεσή της η Goldman Sachs αναφέρει ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αν και πρέπει να αποδοθεί στην πορτογαλική κρίση, αναδεικνύει την ανάγκη διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα, τονίζει ο οίκος, είναι πώς θα αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος.
«Σύμφωνα με τα περισσότερα δημοσιεύματα, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους εστιάζουν περισσότερο στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων και στη διασφάλιση χαμηλών επιτοκίων για το χρέος που έχει στα χέρια του ο επίσημος τομέας. Τα μέτρα αυτά θα αντιμετώπιζαν ένα μέρος των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας» υπογραμμίζει η Goldman Sachs.
«Για να πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις αυτές, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σταθερή δέσμευση στην προώθηση νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνεται στην έκθεση και προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται προς την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δεύτερου πακέτου διάσωσης. ΑΛ.ΚΛ.
~~~~~~~~~~~~~~~

Έντυπη Έκδοση 

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Mεγάλο πύρινο μέτωπο κοντά στην Κερατέα

  ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΑΛΙΒΕΡΙ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ  


Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στην Κερατέα, η οποία εκδηλώθηκε σε δύο μέτωπα, στις περιοχές Σακκά και Λάκιζα, τα οποία στη συνέχεια ενώθηκαν και απείλησαν σπίτια. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό, ενώ η νύχτα προβλέπεται δύσκολη, αφού σε λίγο θα σταματήσουν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.
Mεγάλο πύρινο μέτωπο κοντά στην Κερατέα
Οι φωτιές εκδηλώθηκαν με διαφορά περίπου μισής ώρας (στις 14:55 και στις 15:26) σε κοντινά σημεία. και σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα ενώθηκαν και δημιούργησαν κοινό μέτωπο, το οποίο κατευθύθηκε προς έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς της περιοχής, την Διψέλιζα.

Για την ώρα δεν προβλέπεται σχέδιο εκκένωσης του οικισμού, με τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος στην Αττική πάντως να παραμένουν σε γενική επιφυλακή.
Όπως ανέφεραν οι πυροσβέστες, η φωτιά καίει ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση, καθώς, επίσης και δασική έκταση με πεύκα.
Οι κάτοικοι της περιοχή κάνουν λόγο για εμπρησμό, αφού, όπως λένε, τα σημεία στα οποία εκδηλώθηκαν οι δύο πυρκαγιές, είναι σε απόσταση πάνω 500 μέτρα το ένα από το άλλο, στην ίδια κατεύθυνση.
Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.
Mεγάλο πύρινο μέτωπο κοντά στην Κερατέα
Εν τω μεταξύ σήμερα εκδηλώθηκαν άλλες δύο δασικές πυρκαγιές, στο Αλιβέρι και στο Κιλκίς.
Η πυρκαγιά στο Αλιβέρι εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα, σε δασική έκταση και λόγω των ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις.
Mεγάλο πύρινο μέτωπο κοντά στην Κερατέα
Η πυρκαγιά στο Κιλικίς εκδηλώθηκε στις 13.40 στην αγροτική περιοχή στα Μπακέικα και το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο.
Στον ίδιο νομό και συγκεκριμένα στο Πεδινό, είχε εκδηλωθεί άλλη μία πυρκαγιά, στις 10.30 το πρωί, η οποία όμως τέθηκε υπό έλεγχο λίγες ώρες αργότερα, αφού έκαψε περίπου 1000 στρέμματα με υπολείμματα καλλιεργειών.

* εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Τί να κάνετε για να μη σας τσιμπήσει ποτέ κουνούπι...

Τί να κάνετε για να μη σας τσιμπήσει ποτέ κουνούπι...

Μαζί με τις διακοπές και την ξεγνοιασιά, το καλοκαίρι είναι δυστυχώς συνώνυμο και με τα ενοχλητικά κουνούπια.

Μπορούμε όμως να προστατευθούμε εάν γνωρίζουμε ποιες είναι οι φυσικές μυρωδιές που απωθούν αποτελεσματικότερα τα κουνούπια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Mahidol στην Ταϋλάνδη εξέτασαν 38 διαφορετικά αιθέρια έλαια και διαπίστωσαν ότι τέσσερα από αυτά έχουν μοναδική εντομοαπωθητική δράση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο και το υπό μελέτη είδος ήταν το κουνούπι τίγρης (Aedes aegypti). Τα αιθέρια έλαια δοκιμάστηκαν σε ποσότητα 0,1 mL ανά 30 τετραγωνικά εκατοστά δέρματος στο χέρι του κάθε συμμετέχοντα. Τα αιθέρια έλαια δοκιμάστηκαν σε συγκέντρωση 10%, 50% ή σε αδιάλυτη μορφή.

Σε συγκέντρωση 10% ή 50%, κανένα από τα 38 έλαια δεν φάνηκε να προλαμβάνει το τσίμπημα του κουνουπιού για περισσότερο από 2 ώρες.

Σε καθαρή μορφή, όμως, τέσσερα αιθέρια έλαια αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά. Αυτά ήταν ησιτρονέλα (Cymbopogon nardus), το πατσουλί (Pogostemon cablin), το γαρίφαλο (Syzygium aromaticum) και το λεμόνι (Zanthoxylum limonella). Τα έλαια αυτά παρείχαν απόλυτη προστασία για δύο τουλάχιστον ώρες.


Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=56825:ti-na-kanete-gia-na-mi-sas-tsimpisei-pote-koynoypi&catid=33:research&Itemid=213#ixzz3730V2jB3

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Καταγγελία-βόμβα Γιάννη Πανούση για συναλλαγές ενόψει προεδρικής εκλογής!

Giannis-Panousis
Σε μια καταγγελία-βόμβα, για συναλλαγές (!) στο περιθώριο της προεδρικής εκλογής, προχώρησε ο καθηγητής και βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Πανούσης, με συνέντευξή του στην “Ελευθεροτυπία του Σαββάτου”.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα στο σχετικό πρωτοσέλιδο “χτύπημά” της, ο Γιάννης Πανούσης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψήφιζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε καν τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, ενώ προσθέτει ότι “γίνονται συναλλαγές με πρόθυμους βουλευτές, με όλα τα μέσα”, στην προσπάθεια συγκρότησης προεδρικής πλειοψηφίας, που θα οδηγήσει στην εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή.
Ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο με τη Δημοκρατική Αριστερά, έχει μακρά διαδρομή στον ακαδημαϊκό χώρο.
_______________________
05.07.2014

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ελλάδα: Απαισιόδοξοι και δυστυχισμένοι λόγω οικονομικής κρίσης

Ειδήσεις

σύμφωνα με σειρά ερευνών των τελευταίων εβδομάδων
Δυστυχισμένοι, απογοητευμένοι, σκληρά εργαζόμενοι, χωρίς επαγγελματική προοπτική και με τάσεις φυγής από τον τόπο τους είναι οι έλληνες σύμφωνα με έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) η Ελλάδα κατέλαβε την 29η θέση, με συνολική βαθμολογία 39,35 μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα από τη βάση του 50, για το βιοτικό επίπεδο μεταξύ 34 κρατών – μελών του. Η Ελλάδα τοποθετήθηκε ανάμεσα στην Πορτογαλία και τη Σλοβακία, με επιμέρους βαθμολογία 0,7 στην εργασία και 3,8 στα εισοδήματα αντί του 10 που είναι η υψηλότερη βαθμολογία.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία έρευνας της Gallup, η Ελλάδα κατέλαβε την 4ηθέση ανάμεσα στις 10 πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα βρέθηκε μόλις μια θέση πάνω από τη Συρία, η οποία μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο.
Η Gallup μέτρησε τα αρνητικά συναισθήματα πολιτών σε 138 χώρες το 2013 ρωτώντας τους «αν την προηγούμενη μέρα ένιωσαν θυμό, λύπη, άγχος, φυσικό πόνο ή ανησυχία».
Απαισιόδοξα είναι και τα συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποίησε η Endeavor Greece.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η Ελλάδα έχασε συνολικά 1.000.000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων. Με τον σημερινό ρυθμό και το μίγμα δημιουργίας επιχειρήσεων (περίπου 40.000 κάθε χρόνο, με μόνο 10% να επικεντρώνονται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας και μόνο 1% να επιδεικνύει σημαντική ανάπτυξη), η Ελλάδα θα χρειαστεί 25 χρόνια για να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται.
Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Coe-Rexecode, οι ρουμάνοι είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη, στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι έλληνες, οι ούγγροι στην τρίτη και οι βούλγαροι και οι κροάτες στην τέταρτη θέση.
Για τους έλληνες η σκληρή εργασία δεν εξαργυρώνεται με διακοπές καθώς σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του ΙΝ.ΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών), το 75% των ελλήνων δεν θα κάνει διακοπές για οικονομικούς λόγους.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ VOA